Sunday, August 30, 2009

perlu ke....


yepp.. perlu ke kita manusia biasa ni membanding2 kan anugerah Allah.. pernah tak pikir apa jua perkataan yang keluar dari mulut kita tu boleh mendatangkan berbagai2 kesan pada orang lain..maybe pada kita ok tak semestinya org lain pn pikir mcm tu kan.. manusia.. mane ade yang sama hatinya.. hatta seorang ibu pun takkan dapat memahami sepenuhnya hati seorang anak walaupun anak tu pernah hidup dalam diri dia selama 9 bulan 10 hari ok.. pleasela...


sebelum berkata2 tolong proses dulu kat dalam otak kurniaanNya tu utk pastikan tiada sesiapa yang akan TERKESAN dgn kata2 itu..

3 mgg saya tersangat2 DOWN akibat kata2 yang tidak diproses oleh otak seorang kawan
(layak ke orang macam ni dipanggil kawan).. mungkin niatnya baik tapi ntahla.. malas nak diingat balik.. ckupla 3 mgg saya terkesan dgn segala label perbandingan serta judgement dia terhadap anak saya.. saya dh tak kisah.. alhamdulillah saya dh kuat..

Allah lebih mengetahui ape jua yang berkaitan dgn EVE..insyaallah..


Ya Allah Ya Tuhanku... jauhkanla Idzareef Mikhail dari segala penyakit dan musibah.. Aminn..


note : why oh why manusia sebegini still ada kat muka bumi ni...

35 comments:

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

sabar babe...br2 ni blog i,mama ava,mama zara n mama intan pun kena...ure not alone...bc la post i under postpartum suhaila ;p

DYLA said...

memang ada kak org yg mcm tu. sabar kak ye.

mama idzareef said...

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal
hi mummy ryan.. hmm maybe my case different sket dgn case uolls..cos she's my good fren..plak tu dia cakap mase our outing together wit the kids..start la dia duk mengcompare everything dgn anak dia..smpi satu tahap mmg sy tak blh terima dgn akal yang waras ape yang dia labelkan anak saya tu.. soooo sad mase tu.. :(

DYLA
ye la dyla..sabar mmg perlu..tp sabar pn ade tahapnya..hmm..takpela..semoga dia bahgia dgn cara dia tu..

E.L.I.Z.A said...

isk teruknya kawan u tu..x ptt dipanggil kawan.....hurmm lately eli byk baca psl org compare² anak ni..apesal ek?ntah² dorg jeles ngan eve..dun wori, eve teramat la perfect kids,he's so adorable..trust me >_<

Intan said...

Ya Allah, kawan sendiri pon dok perangai lagu tu jugak ka? Awat lat manusia nie kan fizz...emmm

Kat "dunia maya" kena kat " dunia betul" pon kena jugak ngan insan2 yg tak sayang mulut nie.

Patutlah lama sgt tak update apa2, dok jengah2 gak ur blog but takde pa pe. Rupa nya ada citer sedih...tak pe fizz, apa pon eve bagi intan cute sangat spi terpilih ke pertandingan pa&ma lagi. Ntah2 ur friend tu jeles kot...tu yg keluar mcm2 dari mulut dia tu.

lily azliyana @ mama zara said...

tula..kenapa org2 sekeliling suka main compare2 anak ek. walhal setiap anak tu kan berbeza perkembangannya. sian mama idzareef , dhla kena ngan besfren sndiri kan. hope awk byk2 bersabar k.

ibu damia said...

setiap anak x perlu dibandingkan kerana setiap antara mereka mempunyai keistimewaan masing.....mungkin hari ni anak dia lebih berbanding anak kita, sapa tahu hari esok ank kita lebih-lebih lagi drp anak dia......

sabar erkkk mama idzareef.....kita sebagai parents tahu which one is the best for them...

azzamoro said...

sabar yer.. mulut orang ni memang kite tak boleh nak tutup. kadang perasaan mereka yang cemburu dengan apa yang kite ade boleh membawa kepada perkara macam ni. kalau boleh jauhkan je diri dari dia supaya kite tak rase sakit hati.

take care..

fusherna said...

lol..nape ni? lama u x update sekali keluar entry sedih camni.

entry u ni kan remind me of one doctor's remarks. dia kata budak2 ni tak pyh bagi mcm pil2 utk boost minda semua sebab perkembangan depa semua berbeza2.they will reach 'that stage' when their times come.

even budak A ni cepat baca buku dr budah B pun one day B will still progress like A n maybe ada benda yg B boleh buat but A tak boleh buat. Allah tu Maha Berkuasa, tak kan la dia nak jdkan progress kita semua sama je.

Just ignore them la n be proud of Idzareef. He is such a smart boy!

eis kamil said...

sabar, sabar. compare anak mcm perangai budak2. abaikan je..

EIJAM'S FAMILY said...

lamaer giler kan xupdate blog..windu sgt nak dgr2 citer dak hensem nie... a'ah ade jerkorg cam tue... buat xtau sudah.. xrugi ape2 pun... yg penting kiter sabar ade ganjaran yg menantie...huhuuhuuuuuuuuuuuuu

b a r | n e said...

aiyaks, patutlah senyap je..dun worry, ai tetap undi eve yang cute tu! ;]

just ignore all the irritating nonsense, kalau fikir byk-byk kita pulak yang tension.

nyizd said...

actually what did she said?

mama idzareef said...

E.L.I.Z.A
ntahla eli..tatau nak cakap..kawan tu..sedeyy sgt..huhu..

Intan
hmm.. ye la intan..ader baca pasal arissa jgk aritu..kene kat alam maya at least kita tak kenal org tu mcm dh sah2 dia dengki kat kita..

tp ni kawan sdri.. saya tak kisah kalo teguran tu membina..n anak dia lebih dr anak sesapapn..tp ini mcm nak menghina pulak..mmg down sgt2 rasa..

lily azliyana @ mama zara
ye la lily...sabar je la..hmm lagipn sy pn ok je ngan dia skrg..mals nk pnjg2kan..anggap je dia tak stabil hari tu..pms kot..hmmm..

ibu damia
hmm..we hope for the best..hanya Allah yang berhak tentukan kan..

azzamoro
thanks azza..hope dia sedar..sy pn ok je ngan dia..mls nk pnjg2kan cite..kawan pn dh lama.. :(

fusherna
yepp fusherna...for ur info..lpas dia cakap mcm2 kat eve saya mmg sedih..down n panic.. besoknya trus ke paediatrian..speech therapist..audiologist..buat segala macam test.. ape yang come out everything mmg normal..no problem at all..

ape yang u cakap same like my paed advise saya..every child different milestone dia.. jgn nk compare2..so now..sy rasa sgt lega..lantakla ape yang dia nak kata..

eis kamil
hmm..ye la..maybe takde niat kot..cume terlepas dr mulut tanpa kawalan otak..hihi..

EIJAM'S FAMILY
hehe..ye la ayu..ada hikmahnya kot..

b a r | n e
thanks barine..skrg dh ok..hehe..

nyizd
hmm..malas nak igt sbnrnya..actually compare2 anak ni sy tak kisah sgt kalo ianya membina..bkn smpi tahap menghina..

mama auni firdina said...

mama eve,hrp bersaba la ngn org2 cmni..agaknye die x pk secara 'betul'..budak2 mmg le lain2 progress die..x sume budak sama laaa..adoiyaii..x phm gak org cmni!huhuuh..anywa,jgn bia rumah mu ini bersawang yer..windu nk tatap wajah eve yg comel

Sham Ummi Echa said...

ptt la senyap je..
xpe la..pedulikan apa yg 'kwn' awk tu ckp.. kalo itu da cara dia..biarkanla.. bg saya watpe nk compare2..every kids is unic..x sama.. masing2 ada kelebihan pd peringkat umur msng..mebi 'kwn' u ni kurang cerdik kot pasal tu dia brperangai mcm tu..

yg penting skarang..eve sihat dan cergas.. kita sbgai parents hanya mmpu berdoa dan berusaha dgn cara yg terbaik supaya anak kita menjadi insan yg sempurna

Softtouch [Hanim] said...

apehal lah kwn ti fizz..sibuk2 je nk compare kan anak org ngan anak dia..duk diam sudahlah..sabar fiz..sy pun sama xboleh kalu org bnding2 anak sy ngan anak org lain..sy ni mcm xsuka anak sy yg jd mangsa..cthnya, xsuka mak, jgnlah anak sy yg ken plak..mcm tulah..sabar yer fiz...

As said...

sabar.. sabar... jgn dilayan org camtuh... lantak la dia... tuh sumer langau yg kuat mengganggu...kiter yg lebih mengenali anak² kiter....
maybe dia jeles nga eve kot

Deqnan said...

Diharap Fiz bersabar dan semoga eve be a smart boy...amin...

niza said...

xpelah yang...kite jek yg tau perkembangan anak2 kite caner...tuk compare antara anak2 pun x elok...ni plak nak compare ngn anak org lain....keterunan kite berbeza ckp ngn dia...heheheh....

Jiji said...

Orang yang suka banding-banding sebenarnya nak cover kekurangan diri/anak mereka. Kita ye kan je. senyum. Ckp Alhamdulillah.

Mama-Danish & Sarah said...

patutla lama sgt mama eve menyepi.... sabar bebanyak ya..

mungkin dia jeles dgn eve, sbb tu dia ckp camtu....

pedulikan apa yg dia nak cakap sbb kita lebih tahu anak kita cam mana kan....

go eve go.....

mama idzareef said...

to all..
thanks for kata2 semangat yg uolls semua bagi..

tapi janag salah faham..saya bukanla nak anak saya sentiasa dipuji..nooooo.. tak puji pn takpe..tapi tlgla jangan mengeji.. huhu.. :(

takpe la..semoga allah berikan yang terbaik utuk org2 sperti ini..aminnn..

m@ said...

terlmabat ma bace n3 ni..mamaeve...patutlah lame x updates blog..tgh down rupenya..
sabar k..mmg wujud manusia mcm ni..rasanya dia jeles kut' dengki n x boleh tgok kelebihan org lain.
jng dilayan lagi k.
take a gud care..:)

neezareef said...

nape ni..sabar je la jgn pedulikan ckp2 org nih...

hajarus said...

patut la mama eve lamer tak update blog.. anyway jangan dilayan sangat orang camtu kak wat sakit hati kita jerkan... hajarpun pernah jumpa orang camni cumer situasi kejadiannyer sajer yang berbeza...

jangan sedih2 lagi yer.... yang penting eve tetap hencem...

Mama Qaseh said...

Sabar yea Yang..mcm tue bkn kwn nmanya..kalu kwn yg baik dia tk akan buat kita terasa hati pun..

Pd saya laa Eve perfect apa..kiut..tembam..hencem..comeiii.1st time tnmpk gmbar Eve d blog org lain saya terus bminat nk tau lbh lnjut tntang blog Mama Eve ni tau..

Kalau tk comeiii Eve tk terpilih pn msuk contest ri tue kan..
Org2 cma tue sbnrnya jeless dgn pe yg d kurniakan pd Mama Eve coz miliki Eve yg comeiii sgt2 tue..

mmmuahs tuk Eve cayang

ana toya said...

fizz,sape yg wat camtu kat mu n eve...sedey aku dgr..aku ari2 mesti bukak blog mu sbb nak bc n tgk eve yg comey tu...kadang2 aku gelak sorang kat ofis ni sbb bc keletah eve especially masa dia kat final pa&ma tu..jahatnyer org yg wat mu tu.piyer gok kabo ke aku ni...aku kenal dop..budok sekoloh dulu ker beb?

zieha said...

sabo..bulan2 posa nie jgn ikutkan perasaan marah tu..
biar tuhan saje yang membalasnya
lama tak tgk perkembangan eve..
eve dah pandai apa skrg..
nnti hapdet yek citer terbaru eve

[-suziey-] said...

ler nape cam sedih je ni..hmm.sabar je la ok..besela tu..slalunya org yg ati itam n jeles je akn baut camtu..apepn eve is the best gift frm Allah..xde anugerah Allah yg xelok..manusia je yg pndai2 nilai..

Anie said...

banyakkan bersabar...

eynda said...

Fizz...mana menghilang ni?? Eynda baru tahu citer...sabar banyak2 yer...

Syima ~Mama Kyra~ said...

mmg ramai manusia jenis mcm ni di muka bumi nie..sabar ye..

lama dah awak tak update, rindu nak tgk bdk bambam ni..mana pics raya dia.. upload ler ;)

btw, selamat hari raya aidilfitri. Maaf zahir batin ;)

Mama Qaseh said...

Yang lmanyaaa mnyepi..
Dah winduuu kat Eve..
Pe pkmbangan dia ksrg..
Hapdet laa Mama Eve..

viagra online said...

Cool Post Thanks a lot for this awesome post. keep working and posting variety of articles......


Smith Alan