Friday, May 6, 2011

support my mommm...

assalamualaikum...salam semua...

support my momm okehhh!! peace...

Wednesday, November 18, 2009

'sadis' conversation...



mama : eve.. papa keje kat mane?
eve : uitm...

mama : eve keje kat mane?
eve : hmm.. schoollll... ( pepagi kan dia pegi school..keje lerr tuh..)

mama : mama plak keje kat mane?
eve : juscooooo..... ( papa plak sure gelak kuar tanduk punye everytime conversation ni berlaku..hampess)

huwaaaaaa... sadis betul jawapan anak ku ittew.... mama g jusco tiap2 hari tu beli sayur hokeyy!! ;p


note : dh lameeeeeeeee.... tak jengok blog...


Sunday, August 30, 2009

perlu ke....


yepp.. perlu ke kita manusia biasa ni membanding2 kan anugerah Allah.. pernah tak pikir apa jua perkataan yang keluar dari mulut kita tu boleh mendatangkan berbagai2 kesan pada orang lain..maybe pada kita ok tak semestinya org lain pn pikir mcm tu kan.. manusia.. mane ade yang sama hatinya.. hatta seorang ibu pun takkan dapat memahami sepenuhnya hati seorang anak walaupun anak tu pernah hidup dalam diri dia selama 9 bulan 10 hari ok.. pleasela...


sebelum berkata2 tolong proses dulu kat dalam otak kurniaanNya tu utk pastikan tiada sesiapa yang akan TERKESAN dgn kata2 itu..

3 mgg saya tersangat2 DOWN akibat kata2 yang tidak diproses oleh otak seorang kawan
(layak ke orang macam ni dipanggil kawan).. mungkin niatnya baik tapi ntahla.. malas nak diingat balik.. ckupla 3 mgg saya terkesan dgn segala label perbandingan serta judgement dia terhadap anak saya.. saya dh tak kisah.. alhamdulillah saya dh kuat..

Allah lebih mengetahui ape jua yang berkaitan dgn EVE..insyaallah..


Ya Allah Ya Tuhanku... jauhkanla Idzareef Mikhail dari segala penyakit dan musibah.. Aminn..


note : why oh why manusia sebegini still ada kat muka bumi ni...

Thursday, August 6, 2009

muhasabah diri...

Dalam suatu pertemuan iblis, syaitan dan jin, dikatakan: "Kita tidak dapat melarang kaum muslim ke Masjid", "Kita tidak dapat melarang mereka membaca Al-Qur'an dan mencari kebenaran", "Bahkan kita tidak dapat melarang mereka mendekatkan diri dengan Tuhan mereka Allah dan Pembawa risalahNya Muhammad", "Pada saat mereka melakukan hubungan dengan Allah, maka kekuatan kita akan lumpuh."

"Oleh sebab itu, biarkanlah mereka pergi ke Masjid; biarkan mereka tetap melakukan kesukaan mereka, TETAPI CURI WAKTU MEREKA , sehingga Mereka tidak lagi punya waktu untuk lebih mendekatkan diri kepada Allah".

"Inilah yang akan kita lakukan," kata iblis. "Alihkan perhatian mereka dari usaha meningkatkan kedekatannya kepada Allah dan awasi terus kegiatannya sepanjang hari!". "Bagaimana kami melakukannya? " tanya para hadirin yaitu iblis, syaitan, dan jin. Sibukkan mereka dengan hal-hal yang tidak penting dalam kehidupan mereka, dan ciptakan tipudaya untuk menyibukkan fikiran mereka,"

Jawab sang iblis "Rayu mereka agar suka BELANJA, BELANJA DAN BELANJA SERTA BERHUTANG, BERHUTANG DAN BERHUTANG".

"Pujuk para isteri untuk bekerja di luar rumah sepanjang hari dan para suami bekerja 6 sampai 7 hari dalam seminggu, 10 - 12 jam seminggu, sehingga mereka merasa bahawa hidup ini sangat kosong." "Jangan biarkan mereka menghabiskan waktu bersama anak-anak mereka."

"Jika keluarga mereka mulai tidak harmoni, maka mereka akan merasa bahwa rumah bukanlah tempat mereka melepaskan lelah bila pulang dari bekerja". "Dorong terus cara berfikir seperti itu sehingga mereka tidak merasa adanya ketenangan di rumah."

"Hasut mereka untuk membunyikan radio atau kaset selama mereka berkenderaan" . "Dorong mereka untuk menonton TV, VCD, CD dan PC di rumah. Sepanjang hari. Bunyikan muzik terus menerus di semua restoran maupun pusat membeli-belah di dunia ini."

"Hal ini akan mempengaruhi fikiran mereka dan merosak hubungan mereka dengan Allah dan RasulNya"

"Penuhi meja-meja rumah mereka dengan majalah-majalah dan tabloid". "Sajikan mereka dengan berbagai berita dan gosip selama 24 jam sehari".

"Serang mereka dengan berbagai iklan-iklan di jalanan". "Banjiri kotak surat mereka dengan informasi tak berguna, katalog-katalog, undian-undian, tawaran-tawaran dari berbagai macam iklan.

"Muatkan gambaran wanita yang cantik itu adalah yang berbadan langsing dan berkulit mulus di majalah dan TV, untuk menggoda para suami hingga mereka terfikir bahwa PENAMPILAN itu menjadi unsur terpenting, sehingga membuat para suami tidak tertarik lagi pada isteri-isteri mereka"

"Buatlah para isteri menjadi sangat letih pada malam hari, buatlah mereka sering sakit kepala".

"Jika para isteri tidak memberikan cinta yang diinginkan sang suami, maka akan mulai mencari hiburan di luar". "Hal inilah yang akan mempercepatkan retaknya sesebuah keluarga"

"Terbitkan buku-buku cerita untuk mengalihkan kesempatan mereka untuk mengajarkan anak-anak mereka akan makna dan kepentingan bersolat."

"Sibukkan mereka sehingga tidak lagi punya waktu untuk mengkaji bagaimana Allah menciptakan alam semesta. Arahkan mereka ke tempat-tempat hiburan, fitness, konsert2, panggung2 wayang dan pusat2 yang melekakan"

"Buatlah mereka menjadi SIBUK, SIBUK DAN SIBUK." "Perhatikan, jika mereka jumpa dengan orang soleh, bisikkan gosip-gosip dan percakapan tidak berfaedah, sehingga percakapan mereka tidak mendatangkan apa-apa pahala sebaliknya berbuat dosa semata-mata.

"Isi kehidupan mereka dengan keindahan-keindahan semua yang akan membuat mereka tidak punya waktu untuk mengkaji kebesaran Allah." "Dan Dengan segera mereka akan merasa bahwa rezeki, kebaikan/kesihatan keluarga adalah merupakan hasil usahanya yang kuat (bukan atas izin Allah)."

PASTI BERHASIL, PASTI BERHASIL." "RENCANA YANG BAGUS " Iblis, syaitan dan jin kemudian pergi dengan penuh semangat melakukan tugas MEMBUAT MUSLIMS MENJADI LEBIH SIBUK, LEBIH KELAM KABUT, DAN SENTIASA HURA-HURA". "Dan hanya ada sedikit waktu saja untuk beribadat kepada Allah maha Pencipta."

"Tidak lagi punya waktu untuk bersilaturahim dan saling mengingatkan akan Allah dan RasulNya". Sekarang pertanyaan saya adalah, "APAKAH RENCANA IBLIS INI AKAN BERHASIL???"

ANDALAH YANG MENENTUKAN!!!

note : utk diri sendiri - muhasabah diri itu perlu.. insyaallah..


Wednesday, July 29, 2009

makan buah tak?

anak2 korang makan buah tak?

eve sangat susah nak bg dia makan buah.. kalau buat juice pn dia tak nak.. except fresh oren..lain2 fresh juice langsung dia tak layan.. senang cite kalau dia tgk air yang berkaler2 ni mmg dia taknak.. tapi kalau vitagen nutrigen dan yang sewaktu dgnnya cergas je.. ;p

ni la rupa kalau bagi dia makan apple.. gigit2 sampai lunyai pastu ditinggalkan..

kalau kita paksa makan jugak...

camni la rupa dia..adesss..sabo je la...

note : any tips nak bagi anak suka buah-buahan?

just sharing... tak tau betul ke tak...


baru dapat email ni.. saya pn tak sure la betul ke tak.. ni pn just sharing utk langkah berjaga2.. nak kepastian rasenya better rujuk JAKIM kan.. hmm..

Peringatan:
Bagi yg bakal melahirkan dan sudah melahirkan, diharap hindarkan jenama yg merosakkan aqidah Islam. Demi anak-anak yg soleh dan solehah.

Susu similac ni adalah product Abbott Laboratories selain similac, Abbott Laboratories juga distribute susu-susu berikut:

1) Isomil
2) gain
3) gain plus
4) grow
5) pediasure
6) ensure


berkaitan status halal / tak halal tu, harap kita dapat information a.s.a.p. Info utk kenkawan yg ader anak/adik/anak sedara yg minum susu.
*SIMILAC*.
Sorry terpaksa info pasal benda ni untuk pengetahuan mothers to be.. and please inform this to ur ‘mummy’ friends ok. Info dari Datuk Dr Maamor persatuan pengguna islam malaysia .. susu formula *SIMILAC* diragui status halalnya.Susu ni pun quite famous.. ada di pasaran. Susu tu dipercayai guna hormon manusia dalam proses pembuatannya. Susu tu pun dah dikategorikan tak HALAL dari Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat.
inform kawan2 ok!...


Monday, July 27, 2009

habit melombong bijih plak skrg....

pernah tak korang dgr omputeh cakap budak2 yang dh masuk age 2years dorang gelarkan 'the trouble two..'

maybe sebab budak2 bila dh masuk age 2thn memacam kerenah dorang create kan..

so far alhamdulillah eve masih lagi di level yang belum menguji kesabarn mamanya.. hehe.. (level kesabaran mama mmg selalu di tahap minimum je kekdahnya.. ekekekee)

menginjak ke 2thn ni mcm2 perangai yg kuar drpd anak terunaku nan sorang ni... 2 3 hari ni aktivitinya adalah seperti berikut..

melombong bijih..walaupun bijihnya nan ado..huhu..tak senonoh betull..

dah jadik cam habit plak..kalau tgk tv tangan sure ke situ aje..

macam orang tua-tua suka cakap drpd dilarang baik disuruh aje.. ye la.. makin dilarang makin dibuatnya.. siap ejek2 kita lagi.. sabo je la.. :P



note : kengkadang ada jugak troublenya yang blh buat hangen satu badan.. walaupn dh sehabis kontrol...zasss laju je tangan ni mem'babap'.. pas dah zasss tu baru menyesal.. adeiii...

penagih susu tegar and merepek... no offense okehh..


memang betul-betul penagih susu tegar baby ni.. cute kannn... &



Enjoy & have a good laugh…

If condoms had sponsors, you might find them packaged like these:








note : monday bluesss... so cheer up frensss... :)


Sunday, July 26, 2009

pengaruh rakan sebaya...


ekekkeke..tajuk yo'yo oo aje kan.. tp betulla dek kerana pengaruh rakan sebaya la sampai jugak kami ke sini..

kemana.. yepp tupai-tupai.. pengaruh yang sihat ni adalah dtgnya drpd suziey.. selepas baca entry dia yang ini.. (pssstt : entry dia bln may..lama tu amik masa last2 smpi jugak nk merasa..ekekkeke..)

hehe.. jgn mare ehh suziey..siang2 sy dh cakap ini adalah pengaruh yang sihat yet positif.. :P

balik dr tgk bola zasss kami ke sini.. mmg time tu dh lapar kebulur tahap ke 8 lps bersesak2 fenin2 lalat kat lrt tu..

on the way nk kesini terpaksa berenti kat tepi jalan siap sy blh termuntah cos angin menolak2 dek terlampau lapar.. walhal b4 g stadium dh bantai ayam penyet kat sunway..huhu.. (kat BASO - sh. zarina py restoren..time tu dia ader..santekla dia even without mekap..)

wit my sista in law...

sesapa yang tak pernah try silala terpengaruh dgn saya plak okehh.. :D cos stimboat dia mmg heavennnn.. hehe..

aritu kiranya kami dapat complete package dr maklang's boifren.. 1 free ticket + complimentary meals..ekekkeke... nak ngorat adik harusla amik ati abang2 dn kakaknya ye dak fahmi... muahahha...


note : kepada fariha - si mak buyung my sista in law yg lagi sorang tu ... SILA TERLIUR hokayyy..muahhaha.. :))

Friday, July 24, 2009

yang dia paling benci dlm dunia.. tapi..



kalau tanya papa apa yang paling dia benci dalam dunia ni.. satu je jawapan dia..


Manchester United a.ka. MU.. bolehhhh....

pasal ape.. sbb dia..eh..saya pn...The Kop a.k.a Liverpool die hard fan.. adesss.. bola py fasal...

tapi tu la dia manusia kan.. benci macamana pn kalau dah namanya FREE.. rembatttt... hambekkkkk... dr penang pn sanggup datang tu.. 8-} busuk punya olang

citenya pasal MU datang malaysia itu hari la.. kami semua terpaksa pergi sebab tiket disponsor.. sape sponsor..nanti cite...hehe..

muka-muka ceria dapat tiket free.. papa paling ceria nak tgk team yg dibenci..kunun..chetttt..

we choose lrt sebab dh tau kan 'penyakit jem' kalau g event2 besar2 camni.. huhu.. naik lrt tenang dan aman aje..

first time ni bawak eve naik lrt.. kemain hepi dia.. dia igt thomas kot..

smpi je dh tak ramai org kat luar stadium tu sbb majoriti dh masuk dalam..dh lewat jgkla la time kitaorg smpi tu.. patutla lrt lengang aje.. dorang2 ni dr kul 1 lagi dh berkampung kat dalam agaknya..

oppss tanduk tu bukan saya yg bersalah ye.. maklang si eve la yang beli pastu dia taknk pakai..ye la pakai tudung ader tanduk..ape kes kan.. hehe so utk tidak merugikan barang yg dh dibeli saya ajela yg pakai.. :D papa buat muka tak puas ati tgk bini dia tak senonoh

sampai dekat gate nak masuk dh setia menanti si die hard fan MU ni..hehe.. my big brother n family.. mentang2 tiket sponsor kan.. laju je semua nak datang.. ekkeke...

tgh menunggu nak masuk lalu la si Yezza Jimmy Shanley kat depan kitaorg.. hensem la dia.. time tu rase cam nak pggl je bgmbr tp malu la plak.. :P sebelum tu my brother cakap si Khairy Jamaludin pn masuk ikut pintu tu..takde pn nk duk dkt vip2.. hmm..ok la tu kannn...

tgk game ni best jugakla sbb team Malaysia main hr tu pn kira ok..takdela kene 'ayam' je ngan MU.. worth it la pd mereka2 yang beli tiket tu..

pssstt sejak kawen ni sy mmg ikut hubby.. mmg minat giler bola especially liverpool la kan.. kul 2 3 pagi pn sanggup bersengkang mata tgk bola.. hihi..
tapi time nak balik failed.. tgkla seramai2 umat nk naik lrt tu.. itu yg saya jadik giler fenin2 lalat jap kat tepi dinding tu.. :)) yang si eve plak merajuk igt taknak naik lrt.. mcam best je..

last2 lepak situ jap tgg keadaan dh reda baru kitaorg naik..

hehe.. ni la dia main sponsor utk hari tu.. fahmi a.k.a maklang's boifren.. cayalahh.. lenkali sponsor lagi kehh.. :D



note : main point kami pergi cos nk tgk owen ok.. ex liverpool player.. hehe..ayat kaver line.. :P

note 2 : teringat dulu time pregnant..time tu bola world cup.. br pndah so umah takde astro.. sanggup tu ikut hubby g mamak kul 3 pagi semata2 nk tgk bola.. hehe best aper tgk bola.. layannn..