Wednesday, July 29, 2009

makan buah tak?

anak2 korang makan buah tak?

eve sangat susah nak bg dia makan buah.. kalau buat juice pn dia tak nak.. except fresh oren..lain2 fresh juice langsung dia tak layan.. senang cite kalau dia tgk air yang berkaler2 ni mmg dia taknak.. tapi kalau vitagen nutrigen dan yang sewaktu dgnnya cergas je.. ;p

ni la rupa kalau bagi dia makan apple.. gigit2 sampai lunyai pastu ditinggalkan..

kalau kita paksa makan jugak...

camni la rupa dia..adesss..sabo je la...

note : any tips nak bagi anak suka buah-buahan?

30 comments:

m@ said...

cutenya eve,...
rasanya boleh gne tips ni..
potong buah epal tu buat bentuk2..
carrot ke.dlu aqeel ma buat gtu lah..
jenuh nk bentukkn tp dia suka..until now buah apple hijau fav dia..:)
banana pulak dlu ma mix dgn ice creame..now dh boleh mkn banana..fav dia jugak:)

Intan said...

Kah kah kah...kelakar lah eve nie...siap leh buat muka cam tu...cute tuuuu!

Intan no problem bagi arissa buah cuma she is very selective. Only certain fruits yg menjadi kesukaan nya :)

sesemutku said...

try bli sume serba sbijik ka...boh dlm bekas..idang dpn mata dia soh pilih..tgk mana dia nk pilih...
limau,epal merah/ijau,pisang,pear,anggur...
wahhh jenuh la plak..hahahha

Softtouch [Hanim] said...

kebanyakan bdk2 kan xbape suka sgt buah2 ni..tp danish nk lah makan jugak walaupun dia kunyak /isap jus buah tu n hampasnya di buang..tp air kalu di blend mmg danish nak.

Fizz, ngan anak ni mmg kene tahan sabar jer. Kene sellau bg dia n tanpa putus asa..cewah, sy ckp mcm pro jer tp sy pun malas jugak. Dah xnak, lantaklah..he he he

sory kalu ia xmembantu

azzamoro said...

airyll suka makan buah. i start dengan orange. tapi u kene carik orange yang tak masamla. then potong kasik dia pegang n makan.

then i try bagi gak juice. watermelon juice. lame2 dia sukela..

cube u try..

DYLA said...

la napa lak eve tak suka ni..

biasa budak suka.. heheh.. mungkin dia tak suka epal kot kak.

~~ciklinn~~ said...

hahhahahhahaah abiss dah ha dah mcm kena geget dgn tikus dah ha.... adoii...

ha samalah anak2 linn gak... kalo bg buah camni buat dekk jerk..so linn gantilah dgn jus2 tu.. ha elok apa vitagen.. tapi itulah anak2 linn kan kalu dpt vitagenn sekelip mata habisss huhuhuh

anatoya said...

ekekeke..pjgnyer lidah dier...

As said...

kurang² eve gigit gak buah tuh.. Adriana... kalo kiter pegang buah pun x kasi duk dekat dia camno tuh? kalo ader buah durian kat dapur seminggu... seminggu la dia xkan jejak kaki ke dapur... mujur bila dah jadi juice dia minum..kalo x susah la....

deqnan said...

macam Hazieq suka mkn buah mangga dan oren jer... favourite air yg di order kat kedai makan orange juice..buah lain mmg x layan...dia buat bola jer buah lain...sakit hati...

Sham Ummi Echa said...

hahhaha..sabor jer la bila anak da pndai jelir lidah kt kita kan.. sama la cam echa..kalo kita marah je msti dia jelir lidah...eiii geram je..

xde tips la nk suh anak suka mkn buah pisang.. echa suker giler buah pisang n buah yg masam2..da semulajadi cam2

Mama-Danish & Sarah said...

geram tgk lidah eve yg panjang tu.... comelllll...

setuju ngan ma, potong buat ngan bentuk yg memacam..

anak2 ain dua2 suka makan buah... kalau air buah lagik la dorang hantuuu

hajarus said...

iqiqiqi... ahalai tomeynyer eve wat muker camtu... ikikiki....

o... eve xsker makan buah yer...???

mama auni firdina said...

eve,nape geget2 epal cmtu sayangg..mkn le betul2..sdp tau buah tu..

setuju gak ngn cadangan ngan Ma@..wat bentuk yg leh menarik perhatian eve..xpon cmpur2 le buah cm honeydew,grapes..

cm auni so far die mkn buah..jus buah pon die minum gak..ok le tu kn

pst:mama eve,eve minum x air ribena???

neezareef said...

kot ptg2 eve x suka gak ke

mama idzareef said...

m@
potong bentuk2..hmm.. selalu tgk dlm pa&ma dorang wa macam2..so far tak pernah la cuba..leh try nnt tgk..silap2 takut dia wat menan plak..ekkeke..

nak selit2 dlm askrem pn takleh ma..eve ni bkn makan askrem.. ;p

Intan
okeyla jugak even selective still ariss nak makan buah..ini langsung takmo tau kasi la buah pape pn..

sesemutku
dah try pn bagi seme tu sbnrnya.. samua pn takmo..huhu..

Softtouch [Hanim]
ye la hanim..mmg kene sabar bebanyak.. lagi plak skrg byak btul kerenanh dia kalo tak suka dgn ape yg kita suruh.. kadang2 gelihati kadang2 blh buat hangen jgk..huhhh..

azzamoro
azza..eve ni kalo nampak oren dr jauh dia dh lari..kalo epal at least dia gigit2 smpi lunyai jgk... buah lain macam nampak racun aje..cemanooo eden nak buekk..

tu lum part sayur2 lagi.. kdg2 makan nasik selit2 jugak..tp kalu dia ternampak je kaler hijau dlm suapan kita tu mmg diluahnnya balik..huhuhu..

DYLA
bkn epal je dyla.. segala mak nenek buah dh beri..hampess.. air pn kaler oren je..tgk kaler merah (air tembikai) dijelirnya aje kalu kita bg..

~~ciklinn~~
tu la pasal..tikus geget lg cantekk tau.. ;p

vitagen mmg bagus utk usus tp risau jugak sebab kandungan gula dia pn tinggi kann..better bg fresh jus..tp tu la..budak ni takmo plak..

anatoya
tu sehabis2 takmo la tu kalu kuar sepanjang tu..ekekkek..

As
hihi..kelakar la adriana as.. blh camtu plka ekk..cam buah tu nak apa2kan dia plak..eve pn kadang2 tgk kita nk bagi buah kat dia je mulala berlari cr perlindungan..ekekek..sabo je la..

ok jugak dia nak jus..eve jus oren je blh..jus lain2..kem salam.. ;p

deqnan
hahahha..lagi haru buat bola..eve pn tak lama jadi cam hazieq jgk la ni.. ;p

Sham Ummi Echa
kannn..geram kenkadang kita cakap pape di blh jelir2 aje..huhu..

echa suka buah masam2 ekk..pisang pn suke bagusla..byk khasiat pisang..eve kalo cekodok pisang sukela..bantai cukup2 py..

Mama-Danish & Sarah
sennag kan anka suke.. tak la susah kita duk memikirkan cukup ke tak vitamin dlm badan dorang ni..asik makan nasik je si eve ni..buah lsg taknak tu yg risau tu..

hajarus
muka yang blh buat mama dia geram aderla.. ;p

mama auni firdina
hmm..tu la mama auni..nnti try buat bentuk2 tgk cemana..

auni gud girl..tak bg mama dia susah ati..:D

dulu2 ader jugak bg ribena..tp pas baca satu artikel tatau la betul ke tak tp dorang cakap ribena py kandungan gula lg tinggi dr coke..plus dorang uji vit c dlm ribena tu fail..means takde vit c pn dlm ribena sebenarnya..

sejak tu dh kurang bg eve..first choice skrg vitagen or nutrigen..

Nurul Aznil said...

Salam,

nak cakap jgn marah ye... your son punya lidah macam lidah Gene Simmons tu... peh! Pemes tu..

http://cometofindout.files.wordpress.com/2008/11/gene-simmons.jpg

atie said...

Lama kaktie tak datang melawat eve yang comel nih....kena jelir la pulak tuh....huhu.Budak2 mmemang camtu kan

U-jin said...

ihiks..camtu ke mkn apple...cam tikus....
o jelir lidah yer...ahaks

[-suziey-] said...

waakakakaka..nape cam tikus je yg mkn bauh tu..ekekk:D
ko potong la bentuk dadu pastu ltk wrna wrni..pastu letk susu cair n sejukkan..perghh..aku suka tu..ekeke:D membantu x tips:p

Ummi Salsabila said...

huhuhu.gitu dia mkn buah.dia xsusah nak gigit kot..

i rs die suke kot potong2 kecil,mkn dgn aiskrim.yum yum..

to mama, i suka tau.potong epal,lai,jambu batu potong kecik2.letak asam (kulit limau) n ais.uihhh,sedap yela....:p

unique1012 said...

amboi, panjangnya lidah dia, hehe.. ibrahim pun tak suka mkn buah, pisang je yg pernah dia mkn, yg lain semua tak nak.. tp juice dia minum plak :)

EIJAM'S FAMILY said...

eve..eve... mamam ler buah... bagus tau... umairah mkn buah tpkan durian die xmakan ikut my hubby... juice alhamdulillah setakat nie semua die telan...

mama idzareef said...

Nurul Aznil
ekekkeeke..pape je lahh ;p

atie
mmg camtu ye kak..uisshh sabo je la..

[-suziey-]
potong dadu..segitiga..haku dh buat..takmo jugak..weii susu cair?tak kembong ke perut anak haku nnti...omaknya buleh la kot makan cenggitu.. hihi.. ;p


Ummi Salsabila
yang potong2 pn dia taknak..letak dlm askrem lgile dia taknak..sbb dia mmg tak makan aiskrim.. ;p

kannn...makna ngan sam sodapp..huishh melelehh...eekekkeke..

unique1012
kira ibrahim ok la jugak dia nak semua jus even dia makan pisang aje pun..ini semua pn takmo..huhuhu..

EIJAM'S FAMILY
senang kan ayu..tak fenin kepala nak pikir tak cukup vitamin buah cam anakku itteww..huhu..

E.L.I.Z.A said...

hehehhe lawak la eve ni..kelakar tgk epal tu hehehhe

eli potong je epal tu.pastu kupas kulit dia,br eiymann nk mkn..if ada kulit,dia xnak

zieha said...

hehehe..epal tu klau tak nak bagi firas je lah makan..firas mmg hantu buah..pantang jumpe..speacilay grapes..tips nk bagi anak suka buah..
1) parents mesti selalu mkn buah dpn anak2..tunjukkan keenakan buah di mata mereka
2) permulaan..bagi kismis
3)masukkan jenis buah di dalam makanan..cth.puding roti,bubur(taruk kismis..epal yg dihiris halus)

Anonymous said...

Sila ke http://bangibookseller.blogspot.com/ utk buku2 B. Inggeris. Harry Potter, Stephen King, Princess Diaries, Shopaholic, buku anak2.. Harga boleh runding.

armouris said...

info tentang khasiat kismis kat sini - Rahsia Kismis

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

hohoho so cute!

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

mmg susah nak bagi budak makan buah-buahan, tapi mase saye keje kat taska dulu,kitorang akan potong buah-buahan pada bentuk2 yang comel,pastu create muke org,mase makan tu,kenalah create cite menarik berdasarkan muke tu, lame2 nnt dorang tertarik n makan buahan tu sikit2 lame abis la

apa yang penting, kene la rajin