Wednesday, June 24, 2009

mengerikannn ** baca dgn nada sarimah dlm diari AF okehh**




adesssss... malu sbnrnya nk ty tp malu bertanya sesat jalan kannnn.. X_X

ade tak sesapa yg pernah makan ubat ni.. hehe.. pls.. i need ur testimoni within this 48 hours..

berkesan ke mende alah nie.. kalo tak... :( :( ** blm masenya hokayyy**



note : mummy2 gojez sekelian ada cara lain tak selain pil ittewww.... :-S

psssstt : dh baca comment mummy2 gojez yg ader setakat ni.. ni bkn pil perancang okay.. ni sbnrnya..
Postinor-2 is formulated to function in a manner similar to the female hormone progesterone, allowing for prevention of pregnancy if taken no later than three days after having unprotected sex.. X_X





15 comments:

naurah makwa said...

tak pernah tgk..ala, tak mau baby lagi ker?

eynda said...

Ni pil perancang ker? 2 bijik jek? Tak pernah tengok pun...eynda guna Pil Yasmin...cara lain tak berani hehe...tak konfiden... :-p

sweets said...

sweet pun x penah tengok...pil perancang ke?sy mkn pil marvelon.
2 biji je tu yg ni..

Mama-Danish & Sarah said...

first time tengok pil ni... dua bijik lak tu..

sebelum ambik apa2 pil, better dptkan nasihat doktor dulu. jangan try sebarang tau, bahayaaaaaa.

Ada byk lagik cara lain utk merancang. Cuba belek buku pama yg lama-lama tu... pernah keluar isu pasal family planning.

Yg ain tahu, ada certain ibu ambik injection, pakai iud, dan ikat rahim utk sementara waktu... ain mkn pil jer...

Farah said...

saya ambik injection depocon..every 3 month pergi inject..dah 2 kali cucuk setakat ni ok lagi..

takleh amik pil sbb takut terlupe

Softtouch [Hanim] said...

pnah amik seklai masa br pas pantang. Tapi asyiklah terlupe. Pastu nurse ckp kalu asyik terlupe mkn dia punya chance utk peknen lg tinggi dr biasa. So sy terus stop..pastu skrg secara semula jadi jer.Faham2 sendiri lah yer.:) Alhamdulillah dah 3 tahun 6 bulan dah danish, blum ade adik lg. Bkn ape sy x bersedia.

Mama-Danish & Sarah said...

Softtouch [Hanim]: ain setuju ngan hanim, merancang secara semulajadi paling baik. no side effect kan. ain pernah cuba masa lps bersalinkan danish. Dekat setahun jugak guna cara ni.

Sham Ummi Echa said...

alamak x penah try/ tgk la pil yg nih..

ooo.. ptt la nk tau feedback within 48 hours ... smpt ker lg ni...sori x dpt tolong..

Noy said...

tak pernah ambik..dulu pernah mkn Primolut N utk ovarian cyst..Docto gtau it help to prevent pregnancy gak..tapi alahai..gebu gaban jadinyer...so after lahirkan darwihs,noy tak sanggup mkn pill lagi..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam..
fyi, Postinor 2 or a morning afterpill hanya utk tujuan emergency sahaja...not appropriate for regular use.. emergency means t'lupa makan pil perancang, t'lupe pkai kondom or kes rogol..so kalau ade telur yg senyawa & lekat, pil tu akan gugurkannye..

Ada 2 tablet, 1st tablet kena mkn x lebih dr 72 jam slps make luv n 2nd tablet 12hr after the 1st tablet..but then, menurut kajian.. seelok2nya 1st tablet diambil dlm tempoh 48jam dan x lebih dr 72 jam

hrp dpt m'bantu..

SharHanah said...

ooo... better tanya doc/ pharmacist sebelum amik ubat nih, sebab ubat nie juz sbg emergency contraception jer... kadang2 tak sesuaiiii ngan kita pun. Ikut org gak kot...

DYLA said...

tak penah la kak.

akak terangkan la utk apa ubat tu?

mama idzareef said...

e-caR NazRin aka ibuEiymann

yess..thanks ibu eiymann... to all my frens ibu eiyman dh menrangkan dgn lengkap utk ape postinor2 nie..

pas baca penerangan awak sy terus telan postinor ni tau..mmg emergency..

hehe tereksiden plak mlm tadi.. selalu langkah berjaga2 mmg dh ambik dr awal.. ;p

hope pil ni berkesan n tak lekat dek kerana malam tadi..huhu..mengerikan hokehhh.. ;p

c-idah said...

2 biji je ke?...
xprnah tengok pn...
dh brtahun guna pil nie frst time
tengok pil nie...

nw dh brhnti mkn pil..hehehe
dh merancang nk tambah lagi..
kalau ada rezekilh...

oh ye..jemput ke blog ye..
ada award n tag..

ratna said...

agaknyer saya dah lewat ni.. saya mkn pil mercilon. alhamdulillah okay.. lg pun saya nak period yg tetap setiap bulan.. jd pil mercilon mmg membuatkan period saya tetap setiap bulan.