Wednesday, June 24, 2009

postinor2..



comment from e-caR
NazRin aka ibuEiyman

salam..
fyi, Postinor 2 or a morning afterpill hanya utk tujuan emergency sahaja...not appropriate for regular use.. emergency means t'lupa makan pil perancang, t'lupe pkai kondom or kes rogol..so kalau ade telur yg senyawa & lekat, pil tu akan gugurkannye..

Ada 2 tablet, 1st tablet kena mkn x lebih dr 72 jam slps make luv n 2nd tablet 12hr after the 1st tablet..but then, menurut kajian.. seelok2nya 1st tablet diambil dlm tempoh 48jam dan x lebih dr 72 jam

hrp dpt m'bantu..



w'salam..

yess..thanks ibu eiymann... to all my frens.. ibu eiyman dh menerangkan dgn lengkap utk ape postinor2 nie..

pas baca penerangan awak sy terus telan postinor ni tau..mmg emergency.. **actually smlm pharmacist tu dh brief.. tp nak tau experience mummy2 yg pernah ambik ni..**

hehe tereksiden plak.. selalu langkah berjaga2 mmg dh ambik dr awal.. ;p ** sy mmg tak makan sebarang pil perancag sblm ni..selalu jaga sdri aje..**




note :hope pil ni berkesan n tak lekat dek kerana kecuaian sdri..huhu..mengerikan hokehhh.. ;p ** belum bersedia hokehh.. eve br nk masuk 2thn.. kecit lg nk ber'adik' :D**







9 comments:

eynda said...

Owwhh...baru tau.... :-)

mama auni firdina said...

mama eve,ni 1st time le sya tau pil ni..so klu emergency leh la telan pil ni kn..leh dpt mane2 pharmacy ker?how much this pil ekk??mmg ade 2tablet je ker?

so far,lom ter'eksiden' lg..same like u la mama eve..sendrian berhad gaks..hehehhe=p

Softtouch [Hanim] said...

owhhh pil utk org tereksiden..lepas ni taulah. Kot2 lepas ni sy pun tereksiden terus sy akn cr pil ni..Samalah kita fiz sdn bhd n belum bersedia utk bg danish adik..:)

naurah makwa said...

oo..baru tau..i tak mau guna kut..huhu..ish, lambatnya lekat baby nih..

mama idzareef said...

eynda
hehe..emergency nnti leh try kann.. ;p

mama auni firdina
yess mama auni..utk emergency..keh3..kdg2 sdn bhd ni kalo tak konfiden bahaya jgk kan.. hikss..

yepp mmg 2 tablet ajer.. rasenya seme pharmacy pn ader kot..tp ni controlled medicine..so hanya dijual utk org yg dh kawen katanya..

rege rm4 je sekotak 2 biji tu mama auni.. :D


Softtouch [Hanim]
eksiden yg blh mndatangkan kecederaan parah..keh3..

yupp tul tu hanim..sy pn sama..blm ready lg nk bg eve adik.. nk manjakan dia puas2 dulu..;p

yantz-yeem said...

oooo..begitu ke cara nya...alahai sib baik cpt2 dpt dicegah...ye lah kalo lom sedia susah gaks kan?

neezareef said...

oh itu pil mcm pecah darah ek

[-suziey-] said...

ler..kalu dh jadi accept jek..ekek:D

Baby Ci said...

Emm..kalo dah makan ubat tu kan kesan die cmne ek?
2-3 ari pastu o 1 week after dat baru peod?
shaye baru pas mkn mmgu lps. Mood da gegile nie..tp peod lom trn2 g..risaw lak lekattt..help me plzz..